ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 29/4/2020
Άνοιγμα σχολείων με κυλιόμενο ωράριο, 15 μαθητές ανά αίθουσα και αντισηπτικά παντού
Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Μαΐου ενώ θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια ενόψει Πανελληνίων. Θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.
Με αγωνία περιμένουν την σημερινή συνέντευξη Τύπου γονείς και μαθητές από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα. Τα Γυμνάσια και οι άλλες δύο τάξεις του λυκείου θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου ενώ τότε θα ανοίξουν και φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
«Τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» περιέγραψε το σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία θα διαμορφωθούν συνθήκες προστασίας της υγείας των μαθητών με την χρήση αντισηπτικών ενώ οι μαθητές ανά τάξη δεν θα ξεπερνούν τους 15.
Πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.
Για να πραγματοποιηθούν Πανελλήνιες θα χρειαστούν υπερδιπλάσιες σχολικές αίθουσες με σκοπό οι μαθητές ανά αίθουσα να μην ξεπερνούν τους 10. Παράλληλα, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και σχολικά συγκροτήματα γυμνασίων αλλά και δημοτικών.
Θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας και αφού προηγουμένως χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντισηψίας.
Κυλιόμενο ωράριο
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει με κανόνες. Αντισηπτικά παντού, συχνό πλύσιμο χεριών και μικρότερος αριθμός ανά τάξη είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή.
Για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα αναμένεται να εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας αριθμό μαθητών θα κάνει μάθημα από τις 8.30 έως τις 11.30 επί παραδείγματι και ένας άλλος μετά έως τις 2.30 ή μπορεί και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα. Δεν αποκλείεται και η χρήση μασκών όπου απαιτείται.